Aaisykjen - Immaterieel Erfgoed

Aaisykje is erkend als Immaterieel Erfgoed
Het Nederlands Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft de traditie van Aaisykje officieel opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Daarmee krijgt deze Friese volkscultuur een plek tussen andere waardevolle tradities, zoals het Skûtsjesilen, de bloemencorso’s en de Vierdaagse van Nijmegen.
Aaisykje, het zoeken naar en het rapen van de eieren van de kievit, is een eeuwenoude traditie die diep geworteld is in de Friese cultuurg. Al generaties lang trekken mensen het veld in om te speuren naar de eerste eieren van het jaar. Hoewel het rapen van eieren sinds 2015 niet meer is toegestaan, leeft de traditie voort in aangepaste vorm. Het zoeken is gebleven, maar met een nieuw doel: de bescherming van de weidevogels staat nu centraal.
Een levende traditie in een nieuw jasje
Vandaag de dag wordt het Aaisykje vooral beoefend als onderdeel van de weidevogelbescherming, ook wel nazorg genoemd. Ruim 2200 vrijwilligers van de BFVW zetten zich jaarlijks met toewijding, kennis van het veld en liefde voor de vogels in voor de weidevogels. Zij zoeken nesten, markeren ze op kaarten en beschermen ze tegen verstoring. Daarmee leveren ze een onmisbare bijdrage aan het behoud van soorten als de kievit, grutto en scholekster.
Een bijzonder onderdeel van de traditie is de huldiging van de vinder van het eerste ei. Deze wordt nog steeds feestelijk ontvangen door de Commissaris van de Koning of de burgemeester, als eerbetoon aan de lange geschiedenis van deze traditie.
Een ambacht, een kunst en een sport
Aaisykjen is meer dan zoeken. Het is een vak apart. Een goede aaisiker leest het veld als een boek. Hurkend aan de rand van het land, kijkend naar het gedrag van een mannetje dat nestkuiltjes draait, of een vrouwtje dat met strootjes smijt. Waar zit ze? Is ze aan het broeden? Zijn er al eieren? Deze vaardigheid maakt van aaisykjen een ambacht en een kunst, met een vleugje sportieve competitie.
Erkenning en toekomst
De opname in de Inventaris is een grote erkenning voor iedereen die zich inzet voor deze traditie. Het Borgingsplan dat hiervoor is opgesteld en goedgekeurd door het Kenniscentrum laat zien dat de BFVW zich actief inzet om Aaisykje levend te houden voor volgende generaties.
Want Aaisykje is niet alleen ons verleden – het is ook onze toekomst.
Lees meer op de website van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, klik hier >>>