Nazorg (weidevogelbescherming)

kuiken kievit

Nazorg: samen sterk voor onze weidevogels
Waar men in de rest van Nederland spreekt over 'weidevogelbescherming', gebruiken wij hier het woord nazorg. Het begrip nazorg staat voor de intensieve bescherming van onze weidevogels, zoals we dat in onze provincie gewend zijn, immers: weidevogels en Friezen horen bij elkaar.

Dat is niet voor niets. Nederland is het belangrijkste broedgebied voor de grutto en de kievit in Europa – en het grootste deel van deze vogels kiest Fryslân als hun thuis. Die verantwoordelijkheid voelen we hier diep. Daarom zetten ruim 2200 vrijwilligers van de Bond Friese VogelWachten (BFVW) zich elk voorjaar met hart en ziel in om deze vogels te tellen en te beschermen. 

De Friese aanpak: zoeken, beschermen en tellen
Wat nazorg zo bijzonder maakt in Fryslân, is onze unieke ‘combimethode’. Die combineert kennis uit het veld met moderne registratie. En combineert deze onderdelen:

  • Vrijwilligers zoeken in het voorjaar actief naar nesten. Elk nest wordt zorgvuldig ingetekend op een digitale kaart. De nazorgers beschermen de nesten als het nodig is praktisch door bijvoorbeeld nestbeschermers te plaatsen.
  • Kan een nest niet gevonden worden, maar is er wél duidelijk gedrag van een broedend paar zichtbaar? Dan wordt dat gemeld door een broedpaar op te geven.
  • Later in het seizoen voeren de nazorgers een zogeheten alarmtelling uit: ze tellen het aantal oudervogels dat waarschuwend gedrag vertoont – een teken dat er jongen zijn.

Boeren gebruiken de kaarten bij hun werk op het land. Zo kunnen ze zoveel mogelijk rekening houden met nesten en kuikens tijdens het maaien of ploegen. We meten zo ook het Bruto Territoriaal Succes (BTS): het percentage broedparen dat succesvol jongen grootbrengt. Een BTS van boven de 70% is nodig om de weidevogelpopulatie in stand te houden. Door de tellingen weten we waar het wel en niet goed gaat met de weidevogels. Dat wisselt per seizoen en per locatie.

Elke telling draagt dus bij aan het grotere geheel: de bescherming van een unieke en kwetsbare vogelrijkdom. Wil jij ook bijdragen aan dat grotere geheel? Volg dan onze basiscursus weidevogelbeschermer of wordt lid van een lokale vogelwacht. Je kunt ook sponsor of donateur (wij zijn een ANBI-instelling) worden. Iedere bijdrage, of die nu bestaat uit tijd of geld, is van harte welkom!