Over BFVW

Herman Postma

Herman Postma
de Bou 11,
8625 JB Oppenhuizen.
0515 – 55 87 06 of 06 – 20 72 93 54.
E-mail: hermantaapke@home.nl.

Op het programma staat een drietal lezingen:

  1. Afrika, natuurlijke natuur en/of het paradijs op aarde?
  2. Hoe krijg je meer vogels in de tuin.
  3. It Fryske Fjild is ticht by hûs.

Afrika, natuurlijke natuur en/of het paradijs op aarde??

Veel bezoekers gaan naar Afrika voor de grote diversiteit van het landschap. Maar ook voor de prachtige, nog niet – of nog maar een klein beetje - door mensen verknoeide natuur. Iets wat ze helaas thuis niet meer hebben. Er zijn hoge bergen en vlakke terreinen. Uitgebreide moerassen. Kurkdroge woestijnen. Tropische stranden met veel westerse toeristen. In het binnenland – vaak ver van de plaatsen waar toeristen komen – zijn zeer éénvoudige dorpjes, zonder enige luxe, met hutjes van leem en riet.

Steden trekken arme gelukzoekers. Veel aanbod van arbeid maakt de spoeling dun en daardoor zeer lage verdiensten. Gevolgen: een kleine groep die luxe heeft, een grote middenlaag die het niet ruim heeft en een zeer grote onderlaag van de bevolking die leven in grote armoede in de townships of op het platteland.
“Huisjes “van plastic, hout, golfplaten en ander voor ons onbruikbaar afval. 10 mensen die leven in één kamer zo groot als uw slaapkamer is heel gewoon.
Je kunt er reizen per ( luxe ) auto, paard, bus, uitgeholde boomstamkano, of in de laadbak van een vrachtauto of pick-up truck.

Gaat u niet met een georganiseerde reis, maar op eigen gelegenheid dan moet u zich erg goed voorbreiden. Op het platteland is er geen deskundige hulp van bv. arts, ANWB of andere noodhulp. Begeeft uw auto het in de bush dan staan er al snel “bush “ automonteurs klaar om u te helpen. Maar kennis van autotechniek? Ho maar. Zelf doen! Als ook dat geen optie is, dan maar wachten tot er iemand langs komt die vanuit het volgende dorp/stad hulp stuurt. Schrik niet dat dat enkele dagen duurt. Hoewel de plattelandsbevolking hulpvaardig en zeer vriendelijk is hebben ze 
simpelweg niet de middelen om u te helpen. De gezondheidszorg op het platteland is minimaal. Uren en/of dagen ( lopend ) reizen naar een ziekenhuis is normaal. Alleen in grote dorpen/steden is medische hulp aanwezig.

Hoofdwegen zijn doorgaans goed berijdbaar, maar secundaire wegen zijn grintwegen of zandwegen die slecht te berijden zijn. Reizen met een 4-wiel aangedreven auto is aan te bevelen. 

Voor veel westerse - in de ogen van de Afrikaanse bevolking rijke- toeristen, is de ongerepte natuur de grootste trekpleister. De grote variatie in plantengroei en de vele vogels en dieren lijken een waar paradijs. En dat allemaal waar te nemen op een gemakkelijke westerse manier. Vanuit de “luie “autostoel, vanaf de rug van een olifant of een paard, vanuit een boot enz.

Hoewel wetenschappers het nooit exact zullen weten hoe en wanneer, wordt algemeen aangenomen dat de rechtoplopende mens in Afrika “ontstaan / geëvolueerd “ is zo ongeveer 2 tot 3 miljoen jaar geleden.

In Afrika leven nog steeds veel mensen van wat de natuur opbrengt. Stroperij – zo noemen wij ondeskundige westerlingen, dat – komt veel voor op het platteland en in de Nationale parken. Niet verwonderlijk als je arm bent, honger hebt en niets of misschien 1 euro per dag verdiend. Als bv. 1 kilo ivoor € 350,- op brengt verdien je, als je samen met wat maten een olifant dood maakt, een jaarsalaris. Je kinderen en de hele familie kan dan weer eten. Nationale- en privé parken worden in stand gehouden door toeristen. Zij betalen entréé geld en van deze inkomsten wordt het park onderhouden en bewaakt. Het is al jaren duidelijk dat indien de plaatselijke bevolking niet profiteert van dit toerisme er ook geen prikkeling is om de natuur te beschermen. Natuurbescherming voor eigen gebruik/ plezier is een luxe westerse denkwijze die de mensen uit zuidelijk Afrika niets zegt. Ze kunnen het zich simpelweg niet veroorloven.

In sommige streken is de lokale bevolking eigenaar van een park en alles wat daar bij hoort. Dit zijn de zg. CAMPFIRE projecten. Ze zijn dan verantwoordelijk voor hun eigen handelen, werk en inkomen van het park. Ze kunnen verschillende vormen van toerisme organiseren zoals wild en vogels kijken, jacht- of fotosafari’s. Parkmedewerker of werken in een hotel/lodge kan ook. Verkoop van zelfgemaakte handwerkartikelen is mogelijk.

“Benutten “ van wilde dieren, planten en vogels door toeristen moet men dan ook zien als producten als bv. olie, gas, goud of een andere delfstof met dit verschil dat de natuur bij een verstandig gebruik onuitputtelijk is en de bevolking kan er dus lang van profiteren. Toerisme heeft ook negatieve kanten. Bezochten in 1990 50.000 mensen de Victoria waterval, in 2000 waren dat er 500.000. De township Chinotimba aan de rand van waterval trekt daarom veel mensen van het platteland. Ze hopen er werk te vinden. Omdat er te weinig geld is voor een goede riolering of vuilophaal- dienst wordt veel afval overal en nergens neergegooid. Bijna iedere toerist koopt wel een fraai stuk houtsnijwerk, waarvoor veel bomen gekapt worden. Ook ecotoerisme – een term die de lading niet dekt – is misleidend.

Afrika vooruit helpen is in Afrika iets doen, maar vooral de Afrikanen moeten veel doen. Zij moeten leren minder passief, minder afwachtender te zijn. Wij moeten hulp bieden door hen te leren zaken zelf goed aan te pakken. Onderwijs dus.
Alleen geloof en geld brengen niet de oplossing. Ze moeten toch eens zelfstandig, zonder westerse hulp kunnen leven op een menswaardige manier.

  1. In de lezing over natuur en cultuur bezoeken we 4 landen in zuidelijk Afrika.Malawi. Staat in de top 5 van de armste landen ter wereld. Hoewel 3x groter
    dan Nederland wonen er slechts 12 miljoen mensen. Er zijn 2,5 miljoen wezen als gevolg van AIDS. 85% van de bevolking leeft direct van de landbouw.
    Producten: tabak, thee, suikerriet, aardnoten, koffie en katoen. Maïs, rijst en gierst zijn de belangrijkste voedselgewassen. Er kan voldoende voedsel voor de eigen bevolking verbouwd worden, maar helaas gebeurd dat niet. Oorzaken? Analfabetisme, weinig kennis van landbouwmethoden, geldgebrek en/of de manier van werken en leven. Malawi ligt aan een meer van 600 km lang en 50 km breed. Er zijn relatief weinig wegen.
  2. Zambia. Ook een van de armste landen van de wereld waar weinig toeristen komen. 19x groter dan Nederland met 10 miljoen inwoners. Hoofdwegen zijn goed, secundaire wegen slecht. AIDS is doodsoorzaak nummer 1. De mensen moeten er leven van € 1 per dag. South Luangwe en Kafue zijn grote en ongerepte Nationale Parken met veel vogels en wilde dieren. Wil je probleemloos reizen en de wilde dieren op een kluitje zien dan moet je niet naar Zambia gaan.
  3. Zimbabwe. 10x groter dan Nederland met 11 miljoen inwoners. Ook hier HIV/AIDS doodsoorzaak nummer 1. De werkzame bevolking, zeg maar tussen 20 en 40 jaar sterven massaal aan AIDS, met zeer grote economische gevolgen. De situatie is er zeer spannend. President Mugabe heeft om politieke redenen door blanken goed gerunde bedrijven onteigend tussen 2000 en 2004. Tot 2000 was het overgrote deel van Zimbabwe’s landbouw grond in handen van 4000 blanke boeren. Helaas brengen de “ nieuwe “ zwarte boeren er door kennisgebrek niets van terecht op de hun toegewezen akkers. Ze kregen totaal geen ondersteuning van de regering in de vorm van kennis, voorlichting, gereedschap zaaigoed of kunstmest. Als je nog nooit boer geweest bent, hoe heb je dan de kennis? De gemiddelde Afrikaan heeft ook een ander werkritme dan de gemiddelde blanke. Ze vinden het moeilijk een bedrijf goed te beheren. Dit hebben ze ook nooit geleerd. Zimbabwe veranderde van de graanschuur van Zuidelijk Afrika in een land met hongersnood en een geldontwaarding van 1800 % per jaar!!!!!. 80 % van de bevolking is werkloos in 2007.In een wanhoopspoging om zijn volk niet dood te laten gaan van de honger mogen blanke boeren onder voorwaarden terug komen. Maar die doen dat logischerwijs niet.
  4. Botswana. Een voormalige Brits protectoraat. Sinds 1966 onafhankelijk en de republiek is nooit geplaagd door oorlogen. Zo groot als Frankrijk ( 15 maal Nederland ) met 1,5 miljoen inwoners. Te nat, te droog, te zout. 80% van het land is een zandbak. Producten: diamant, goud, koper, nikkel en vlees. Een gezonde economie dankzij de export, maar nog steeds arm. Onderwijs en gezondheids- zorg zijn gratis. Weinig corruptie. Botswana pakt de AIDS epidemie goed aan, omdat het het geld daarvoor heeft. In Botswana kun je luxueus op vakantie gaan. Toerisme in dit land is een beetje exclusief. Geen massatoerisme, maar kleinschalig toerisme waaraan een hoog prijskaartje hangt, éérsteklas toerisme.
    Hoogtepunten in Botswana:
  • De Okavangodelta, ‘s werelds grootste inlandse zoetwaterdelta ter wereld. Het water van de Okavango rivier, komend vanuit buurland Angola, stroomt niet zoals alle rivieren naar zee, maar in de grote zandbak die Kalahari woestijn heet en verdampt daar. De delta is 4 x zo groot als Friesland, ca. 15.000 km². Er wonen enkele duizenden mensen die hun bestaan direct of indirect hebben in de toeristensector. De delta bestaat uit vele diepe en ondiepe riviertjes, grote rietvelden, eilandjes, grote en kleine meertjes. Vaak moerasachtig. 
  • Chobe Nationaal Park. Op een oppervlakte van 10.000 km² leven 70.000 olifanten die de savanne in stand houden.
  • De Makgadikgadi zoutpannen, een prachtig savanne landschap.

Door AIDS is de gemiddelde levensverwachting in heel Zuidelijk Afrika gedaald van ca. 65 jaar naar nog geen 40 jaar. Het geld wat ik krijg voor de lezingen gaat naar 3 projecten in Afrika. Op deze avond mag er niet gerookt worden in de zaal.

In deze lezing komen veel onderwerpen aan de orde zoals: werken, wonen, 
( over ) leven, natuur - wilde dieren, vogels en planten - , cultuur, reizen, armoe, rijkdom en nog veel meer. 
 


 
Hoe krijg je meer vogels in de tuin.

Deze lezing bestaat uit 3 onderdelen, tijdsduur 1,5 tot 2 uur

1. Een algemene inleiding met o.a.

• Welke vogels kunt u in uw tuin verwachten.
• Is er nog natuur in Nederland?
• Oorzaken teruglopen aantal vogels
• Gevaren voor en vijanden van vogels.
• Waarom vogels voeren, hoe en wanneer.
• Soorten bos versus tuin.
• Welke nesthulpen/kasten zijn er en welk model voor welke vogels.
• Welke planten/struiken/bomen kan ik in de tuin zetten om vogels te lokken.
• ?

2. Ik neem ca 20 kastjes/ artikelen mee die betrekking hebben op nesthulp/kastjes. U krijgt uitleg/informatie over deze artikelen.
Ik neem vogelboeken mee en vertel daar iets over.
Iedereen krijgt een folder over vogels in de tuin mee.
Vragen en advies.

3. Een diaserie over bovengenoemd onderwerp, maar in deze serie zitten ook dia’s van andere vogels die niet in kasten broeden.

4. De folders die men na de lezing mee krijgt moet u zelf bestellen. Doe dat minimaal
6 weken voor de lezing. Het duurt een tijd voordat u de folders krijgt.
Bel naar de Vogelbescherming Zeist, tel. 030 – 69 37 777 of 030 – 69 37 744 of mail naar www.vogelbescherming.nl
U bestelt de folder: Meer vogels in de tuin.
Vraag het aantal folders dat u nodig denkt te hebben, maar bestel er in ieder geval 50 stuks. Soms sturen ze maar 5 exemplaren.. Het kost soms wat moeite om voldoende folders te krijgen, u kunt uitleggen dat u ze voor een lezing of iets dergelijks nodig heeft. De folders die over zijn neem ik mee voor andere lezingen. U krijgt de folders gratis, maar ze vragen wel een bijdrage in de verzendkosten. Laat mij weten wanneer u de folders in huis heeft. Bel mij als het niet lukt.
Soms is het handig om op enkele adressen folders te bestellen bv. 15 per adres. Ook helpt het als u de folders laat bestellen door iemand die lid is van Vogelbescherming.

Op deze avond mag er niet gerookt worden in de zaal !!

Het geld wat ik krijg voor deze lezing gaat naar 3 projecten in Afrika.
 


 

It Fryske Fjild is ticht by hûs.

Dia’s, voornamelijk gemaakt in Fryslân. 
Veel natuuropnamen van vogels, bloemen, planten, dieren en mensen, gebouwen ect.???.
Fryslân is een mooie provincie en als je daar dan doorheen rijdt met de auto of fiets zie je veel, althans dat is mogelijk. Niet iederéén legt datgene vast wat hij of zij ziet. De camera staat bij mij altijd klaar om een mooi “moment “vast te leggen.
Dit moment is voorbij voordat je het weet, dus vaak is snel een “plaatje” schieten het devies.

De lezing duurt 1,5 – 2 uur.

Het geld wat ik voor deze lezing krijg gaat naar 3 projecten in Afrika.

Op deze avond mag er niet gerookt worden in de zaal.

Deel deze pagina

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden