Over BFVW

Herman Postma

Herman Postma
de Bou 11,
8625 JB Oppenhuizen.
0515 – 55 87 06 of 06 – 20 72 93 54.
E-mail: hermantaapke@home.nl.

 

Herman Postma (Oppenhuizen) is reisleider bij SNP natuurreizen en hij begeleidt meerdere keren per jaar reizen voor deze organisatie. Ook is Herman actief lid van de kommisje briedsoarch van de BFVW.

Via een kennis-reisleider bij SNP, die onverwacht niet in staat was een reis te begeleiden, is hij voor de leeuwen gegooid zoals hij dat zelf noemde. Het ging goed en vanaf die tijd is hij ook reisleider bij deze organisatie. Verder geeft hij lezingen en vogelexcursies. Ook geeft hij fotocursussen en doet excursies bij It Fryske Gea. Hij heeft veel plezier in de omgang met groepen en draagt graag zijn kennis uit.

Hij is absoluut geen soortenjager maar geniet van ieder dier die hij ziet. Omdat hij in de natuur dikwijls wat nieuws ziet heeft hij altijd een camera bij zich en maakt er dan een opname van.

Tijdens de lezing ‘Op reis door de Europese en Afrikaanse natuur en cultuur”

laat hij een scala van deze opnames zien en verteld enthousiast wat hij heeft meegemaakt. Veel onderwerpen passeren de revue: werken, wonen, ( over-)leven, natuur, wilde dieren, vogels en planten, cultuur, anekdotes tijdens zijn reizen, armoe, rijkdom en nog veel meer.

Een kort verslagje van iemand die al eens een lezing meemaakte:

‘Zijn verhaal begint met een paar plaatjes van dieren en vogels dicht bij huis. Zoals een gans, een klein jong haasje en een uil. Hij vertelt daarna enthousiast wat hij heeft beleefd in Gambia. Met een groep mensen is hij meerdere keren door dit land getrokken.

Als westerse toeristen zijn wij in de ogen van deze bewoners in Afrikaanse landen de rijke westerlingen. Ze proberen op allerlei manieren wat aan de toerist te verdienen. In een dorpje zag hij kleine baden gemaakt van blauw en zwart plastic zeil waar zout water in wordt gedaan. Gemaakt door de vrouwen uit het dorp. De zon verdampt het water en het zout blijft achter, voor de verkoop.

Herman is in die landen vaak zelf chauffeur van een gehuurde auto. De binnenwegen zijn niet altijd goed te berijden. Over bijvoorbeeld een tocht van 75 km in Guinee Conacry deed hij een hele dag. Er rijden bussen vaak met de eigenaar aan het stuur. Een dienstregeling is er niet. De bus vertrekt pas als er voldoende passagiers zijn. Dat kan soms wel een dag duren.

De markt is een kleurrijke belevenis, niet te vergelijken met onze markten. De meeste producten liggen op de grond of in grote schalen. Een vis wordt schoongemaakt in het zand. Je moet je niet verbazen als er zandkorrels opzitten als je deze vis eet. Voor de toerist is de ongerepte natuur de grote trekpleister. De grote variatie in plantengroei en de vele vogels en dieren lijken een waar paradijs.

We hebben veel bijzondere foto’s gezien deze middag en mooie verhalen gehoord over zijn belevenissen op zijn reizen. Na zijn prachtige verhaal over Afrika vertelt Herman over zijn reizen naar Cyprus, Lesbos en IJsland.

Mooie en bijzondere plaatjes laat Herman ons deze middag zien. Een scala van vogels. Opgravingen in Cyprus, natuur en slangen in Lesbos en heet waterbronnen en modderpoelen in IJsland. Het ruige landschap daar, met sneeuw en ijs. Wat zijn daar prachtige watervallen. Tot slot laat Herman ons een film van een spuitende geiser in IJsland zien. Voor we het weten is de middag voorbij.

Wat heeft deze man veel gezien en beleefd en wat kan hij boeiend vertellen in het Fries.’

Overigens kan Herman zijn verhaal op verzoek ook in het Nederlands houden.

 

 

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden