Nieuws

Anne Wind uit Pingjum is opnieuw vinder van het eerste Fryske ljipaai!

Op 5 maart ging tegen 8 uur 's ochtends de telefoon bij de BFVW. 'Goeiemoarn, ik heb een vraagje. Is er al een eerste ei? Niet? Dan ben ik alweer de eerste!' Met die woorden kondigde Anne Wind (33, Pingjum) zijn vondst van (opnieuw) een twake (twee eitjes in een nest) bij Echternerbrug aan.
Anne had it spantsje (paartje kieviten) al een paar dagen 'op de korrel', maar op zondag werd geen eitje gevonden. Deze ochtend was Anne al vroeg bij het veld, hield de vogels nog een tijdje in de gaten en liep vervolgens zo op het nest af.

Net als vorig jaar spoedde Inge zich naar hem toe, deze keer vergezeld van onze nieuwe voorzitter (Keimpe Strikwerda) én nieuwe collega (Charlotte de Groot). Aangekomen bij het maisveld op de veengronden van familie Boersma uit Langelille werden nazorgpas, vrij veld en versheid van de eitjes gecontroleerd. Zoals verwacht was alles dik in orde en daarmee is Anne Wind voor de tweede maal op rij de vinder van 'it earste ljipaai fan Fryslân'! En omdat het wederom om een twake ging, was de vondst ook weer goed voor het eerste ei van de Gemeente De Fryske Marren.

Met die constatering 'kan het circus beginnen' volgens Anne. Pers en Provincie Fryslân worden op de hoogte gesteld. Al snel blijkt dat we diezelfde middag om 14 uur terecht kunnen bij de Commissaris van de Koning, dhr. A. Brok op het Provinsjehûs. Omrop Fryslân komt direct langs en aan de rand van het veld worden de eerste interviews afgenomen (te zien op: https://www.omropfryslan.nl/fy/fideo/FNO240305OO/it-swit-brekt-je-ut).

Dan is er nog net genoeg tijd voor Anne om zich thuis te verkleden voor hij in Leeuwarden wordt verwacht. Anne is tijdens de huldiging niet meer zo overweldigd als de eerste keer, aan de ovalen tafel in de Gedeputeerdenzaal voert hij eerst een geanimeerd gesprek met de Commissaris, Natuurgedeputeerde De Vries, Burgemeester van De Fryske Marren; Fred Veenstra en BFVW-voorzitter Keimpe Strikwerda. Daarna is het tijd voor de echte huldiging. Anne krijgt de Sulveren Ljip uitgereikt, samen met het vindersloon, twee certificaten, twee bossen bloemen én een cadeautasje.

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden