Nieuws

eigenaardige vondsten

Normaal gesproken leggen weidevogels keurig 4 eitjes (broedsje) in hun nest. De uitzondering bevestigt echter de regel. Regelmatig komen er berichten binnen van vijf  (of zes of zeven) eieren in een nest en onze vrijwilligers doen meer eigenaardige vondsten. Hieronder twee voorbeelden:

 Vogelwacht Bakhuizen vond een nest met zowel vier kievitseieren als vier scholekstereieren. Een volle bak dus, waar de scholekster nu op zit te broeden. We zijn heel benieuwd wat daar van uit gaat komen en of de pleegkuikens zich ook zullen laten voeren. Kievitskuikens moeten normaal gesproken direct hun eigen kostje bij elkaar scharrelen, maar scholeksterkuikens worden door pa en ma een tijd gevoerd.

 Age en Jorn Sikma van Fûgelwacht Trynwâlden vonden een gruttonest met vijf eieren. Eén van die vijf was wel wat vreemd van structuur, oppervlak was ruw. Een week later bleek dat dat ruwe ei open gegaan was en daaruit was een heel gaaf grutto-ei gekomen. Dit moet dan een ei-in-een-ei geweest zijn. Struif uit het buitenste ei was nog te zien. De grutto broedt dus nu op vijf gewone eieren verder. Bijzonder!

Deel deze pagina

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden