Nieuws

GRUTTO ALERT!

Het kan een goed jaar worden voor de grutto. In 2021 hadden we een jaar met een hoog percentage vliegende gruttokuikens (>70%). Het lijkt er op dat we daardoor dit jaar een boost zien in het aantal broedende grutto's. Dit valt samen met goede weersomstandigheden. De grutto is vroeg begonnen met broeden en zelfs het vroegste gruttokuiken ooit is gezien.

Wat opvalt is dat veel grutto's in de gangbare raaigraslanden broeden. En ook op plaatsen waar ze vorig jaar niet zaten. Dit zijn mogelijk de grutto's van 2021. Geef met het warme weer op komst, deze week extra aandacht aan jouw nazorg gebied. Loop een extra ronde en check ook de intensievere percelen goed. Een natuurlijke plas regenwater in raaigrasland blijkt al voldoende om grutto's aan te trekken. Boeren en loonwerkers roepen we op om zelf ook een ronde te lopen voor het maaien en bel de nazorger tijdig als de werkzaamheden gepland worden.


Mochten er veel broedende of alarmerende grutto's zitten, neem dan contact op met de BFVW. Er is geld beschikbaar om raaigras later te maaien. Ons advies is in dat geval wel enkele banen te maaien, zodat de kuikens die uit het ei kruipen ook weg kunnen. Succes, samen voor de Grutto!- (foto's Astid Kant)

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden