Nieuws

Hidde van Dam (11, Bakhuizen) winnaar Sulveren Polske 2024

In de vroege ochtend van 12 maart was het eerste telefoontje naar de BFVW van de vader van Hidde van Dam met de vraag ‘we staan hier in het veld bij een eitje, is dat dan het jeugdei van Fryslân?’

Het antwoord was positief, wat een vreugdekreet van Hidde opleverde. De medewerker van de BFVW stapte snel in de auto, maar had een uur nodig om ter plekke te komen. Aangekomen bij het nestje was de verrassing groot: er lag nu een twake! Het wyfke (sijke, jokje -vrouwtje kievit) had er in de tussentijd een eitje bijgelegd! Alles werd goed bevonden en daarmee was Hidde de winnaar van het Sulveren Polske van 2024!

Hidde gaat al een aantal jaren mee met zijn vader om de weidevogels te beschermen. Ook als er in het weekend met de drone gevlogen wordt is Hidde wel van de partij. Hij kon het eitje op het kruidenrijke perceel met greppelplasdras dan ook prima zelf vinden. Hidde is 11 en zit in groep 7, hij is vast van plan ook volgend jaar de jeugdvinder te zijn!

Diezelfde middag werd Hidde gehuldigd door de natuurgedeputeerde van Fryslân, Matthijs de Vries. Op erf van boer Sietze Henk Haytema te Koudum ontving Hidde het Sulveren Polske, de oorkonde en het vindersloon. Voorzitter van de BFVW Keimpe Strikwerda reikte nog een cadeautas uit met onder andere de BFVW-aaisikerspet. Daarna sprak Hidde voor de camera met Omrop Fryslân.

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden