Nieuws

Met vondst eerste scholeksterei is kwartet in Fryslân compleet

Op Eerste Paasdag (31 maart) werd in Fryslân het eerste scholeksterei van dit jaar gevonden bij Nij Beets. Daarmee is het kwartet van de vier Friese hoofdsoorten (kievit, grutto, tureluur en scholekster) weer compleet.

Nammele de Bruin (70), al ruim 30 jaar nazorger bij Vogelwacht Nij Beets/De Veenhoop, en Remco Hielkema (37) doen samen met Remco's dochter (10 en 'er helemaal gek op') nazorg rondom Nij Beets. Aan het gedrag van de vogels hadden ze eerder al gezien dat eieren niet meer lang uit konden blijven. En inderdaad op Eerste Paasdag was Nammele alleen op pad en vond naast veel keivitseieren ook een scholeksterei.

Registreren van de eieren doet Remco altijd, dus een dag later gingen ze gedrieën terug om ze met de app in te voeren. Het scholeksterei had inmiddels gezelschap gekregen van een tweede eitje. Door de appinvoer kwam de melding binnen bij de BFVW, die contstateerde dat het om het eerste scholeksterei dit jaar in de provincie ging. Of er ook een foto beschikbaar was? Nammele en Remco togen nogmaals naar het nest en ditmaal lag er een trijke! Op de foto zien we Nammele bij het nestje met drie scholekstereieren.

Foto scholekster: Tiny Sierksma

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden