Nieuws

Themabijeenkomsten 'maaien' druk bezocht

Woensdag 24 april en vrijdag 26 april organiseerden Grutsk op ús Greidefûgels en Boer en Natuur Fryslân bijeenkomsten over het komende maaiseizoen. De centrale vraag was: hoe maai ik faunavriendelijk?

Diverse organisaties die betrokken zijn bij weidevogelbeheer kwamen aan het woord. Anne Jansma en Jeroen de Vries van Boer en Natuur Fryslân gaven zinvolle tips over faunavriendelijk maaien. Vanuit Grutsk op ús Greidefûgels werd door projectcoördinator Henk de Jong benadrukt dat tijdige communicatie over het moment van maaien erg belangrijk is. En afspraak = afspraak. Bouwe Hoekstra liet namens branchevereniging van loonwerkers Cumela weten weliswaar vol achter de doelen van Grutsk op ús Greidefûgels te staan, maar ook een dilemma te zien. Er is vooral door personeelsgebrek weinig capaciteit in de loonwerkersmarkt. Hierdoor staat er vooral bij de eerste en de tweede snee veel tijdsdruk op de uitvoering van maaiwerk.

Op beide locaties presenteerden de gastvrije boeren (familie Zeinstra uit Stiens en familie Westert uit Sneek) hun bedrijf samen met de lokale vogelwacht (Vogelwacht Stiens en Vogelwacht Oppenhuizen/Uitwellingerga).

Tijdens de bijeenkomst bij boer Westert in Sneek werden twee nieuwe promotiespots van Grutsk op Greidefûgels gelanceerd. In de hoofdrollen boer Pier Jan Noordmans uit Edens en loonwerker Doede Rients Okkema uit Oosterend. De spots werden door gedeputeerde Matthijs de Vries en zijn twee dochters gelanceerd.

Tenslotte werden op beide bijeenkomsten twee technische innovaties gedemonstreerd. Teade de Boer gaf vanuit de Bond Friese VogelWachten uitleg over de werking van weidevogeldrones. Naast de huidige dronetechniek met warmtebeeld zal in de toekomst ook kunstmatige intelligentie (AI) worden ingezet. Maarten Woertink van de firma Duport gaf uitleg over het Sensosafe systeem. Met dit systeem op de trekker kunnen boerenlanddieren via infrarood licht worden gesignaleerd, zodat een trekker op tijd kan stoppen en uitwijken.

 
 
 
 
 
 

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden