Over BFVW

Wil Grond

Dia programma - Wil Grond

da. Gronemanstrjitte 6
9038 tk: engelum / fryslân
telefoon: 058- 25 31 662
e- mail = w.grond@hccnet.nl

 • beroep / kwaliteit :technicus / veldbioloog
 • waar : alle verenigingen en clubs
 • projectie : grootbeeldprojectie 300 x 200 cm
 • onkosten vergoeding : € 70.- excl. + r & v; € 0.25 p / km = contant
  noot! lezing op middag: graag goed verduisteren ???
  stuur altijd een bevestiging!!!
 • kleurendia’s series & live gesproken: tijdsduur ± 1. 45 uur.
  international nature filming. inf.
 1. “ friesland op z’n mooist “
  o.a. zoogdieren, insecten, paddestoelen, en wilde planten met zeldzame orchideeën. na de pauze vogels.
  ( alle verenigingen )
 2. “ vogels in fryslân “
  grote en kleine vogels, veel zangers. extra toegift: vogeltrek uit zweden
  ( vogelwachten & voliére- verenigingen )
 3. “ waddenzee gebied “
  langs en over het wad, de kust, eilanden, van texel tot esbjerg in denemarken / danmark.
  ( alle verenigingen )
 4. “ vogeltrek “
  o. a. kraanvogels van afrika via frankrijk naar rügen richting zweden, tot de trekroute in istanbul turkye.
  ( vogelwachten & voliére - verenigingen )
 5. “ lappland en de lofoten “
  boven de poolcirkel ligt een paradijs voor natuurliefhebbers noord- west noorwegen, de rijkdom van samen ( lappen ) vis, eland, bosrendieren, röst het vogeleiland met 4 miljoen vogels op de lofoten; via zweeds- lappland, naar arjeplog, het zilver museum waar de lappen dokter woonde.
  ( alle verenigingen )
 6. “ hardanger- vidda & runde “
  in zuid - noorwegen ligt europa’s grootste bergplateau de“ hardanger- vidda = 3430 km2 “ met in de winter veel sneeuw en soms 8 meter hoge wanden, in de zomer een rijk natuur leven via de fjorden naar het beroemde vogeleiland “ runde “ hier leven een miljoen vogels. via briksdal gletsjer naar lom.
  ( alle verenigingen )
 7. “ ijsland “
  super reis puur natuur. tijd lezing 2 uren de hete en koude aarde van ijsland met lava velden, zeldzame kolonie vogels, de zalm, orchideeën, stoom en geiser, en niet te vergeten europa’s grootste brok ijs.
  ( alle verenigingen )
 8. “ gran- paradiso & de hoge alpen “
  de hoogste berg van italië is de gran- paradiso tevens een prachtig natuurreservaat, met steenbokken in de zomer en winter. het hoogste woud van europa, alpenweiden met orchideeën, vetplanten en de gemsen in de bergen. natuur & cultuur.
  ( alle verenigingen)
 9. “ scotland “
  het vogelparadijs farne of islands, eb en vloed gebied holy island, de higlands, de scotse bruiloft, het weven van de scotse ruit, de dolfijnen in de fjord. langs de atlantiche kust. op de vogelrots “ bass- rock “ tussen 50.000 jan van genten.

  natuur & cultuur. ( alle verenigingen )
 10. ” finland “
  natuur & cultuur. Via de åland archipel met zijn orchideeën, naar helsinki, een bezoek in het wwf reservaat bij oulou, voor de terek- ruiter een zeer zeldzame vogel in europa., via het grote moeras van “ pudasjärvi naar kuusamo, naar oulanka n.p, met zeer zeldzame orchissen, de bosnimf, ( l ) calipso bilbosa, en het vrouwenschoentje ( l ) cypripedium calceolus.
  (alle verenigingen )
 11. “ fryslân natuur & cultuur “
  land met een mooie natuur en cultuur. een kijk in het stoomtijdperk ± 1910, oude klederdrachten, de schotse vier, wilde zwanen in fryslân, en niet vergeten, de echte wilde tulp, in het veld, oude - stinsen en landhuizen. ( alle verenigingen )
 12. “ de arctische zomer in scandinavië “
  op plaatsen in noorwegen, zweden en finland, is het op veel plaatsen, maar 4 weken voorjaar, 4 weken zomer, en 4 weken herfst. in deze korte periode is er veel natuur en cultuur te beleven, en we starten in begin april in de winter. een rijke serie, waar 8 jaar over gefilmd is en 120.000 km voor gereden. op de lofoten kleine havens, en veel vis,
  natuur & cultuur. ( alle verenigingen )
 13. “ zo maar wat zwerven “
  een boeiende trektocht door de wildernis van diverse landen met prachtige nationale parken, en natuurreservaten, kris kras door o.a. polen, litouwen, letland, estland, over de finse golf naar finland, rondje varangerfjord in noorwegen, een boeiende trektocht.
  ( alle verenigingen )
 14. “ zo maar wat zwerven vogels “
  een zwerftocht dwars door polen, estland letland en litouwen, via finland langs de russia grens tot de barendszee en de varangerfjord, terug om de botnische golf midden door zweden, zo maar wat zwerven in de vogel wereld + fryslân.
  ( alle verenigingen )
 15. “ sverige / zweden een rijke natuur “
  sverige zo heet het land echt, is rijk aan grote moerassen, en uitgestrekte natuur gebieden, veel natuur met de mooiste orchdeeën, de fjell, boomloze vlaktes, toendra en taiga, voor de zwervende natuur liefhebber, een paradijs, eigenlijk is sverige / zweden één groot natuurreservaat.
  ( alle verenigingen )
 16. “ south africa / swaziland en lesotho “
  we zwerven 25 dagen uit en thuis dwars door de wildernis van het kruger n.p. hluhluwe n.p. addo elephant n.p hier zagen we 100 olifanten in een uur. kaap de goede hoop met z’n pinguins en robben tot slot kaapstad met tafelberg, een eldorado voor natuur & cultuur liefhebbers.
  ( alle verenigingen )

vriendelijke groet, Wil Grond. inf.

Word lid van een vogelwacht in de buurt

lid worden